• By-the-LakeFacebook-Profile-Timeline-Cover.jpg
  • child-girl-lying-on-plank-cute-looks-golden-hair-facebook-cover.jpg`
  • nature_facebook_covers.jpg
  • watermarked_cover.png

‘Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες μοιάζουν αλλά μια δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με τον δικό της μοναδικό τρόπο’

                                                                                                                      Λ. Τολστόι

 

Αν και το παραπάνω απόσπασμα, από την Άννα Καρένινα του Λέον Τολστόι, παρατίθεται συχνά είναι ωστόσο στην καλύτερη περίπτωση ανακριβείς και στην χειρότερη λανθασμένο. Από την μία, δεν υπάρχει ένα μόνο είδος πετυχημένου γάμου αλλά πολλοί όπως θα δούμε, από την άλλη, οι αποτυχημένοι γάμοι έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους και άρα δεν είναι και τόσο μοναδικοί.

Στο άρθρο αυτό δεν θα γίνει αναφορά στο τι πάει στραβά στον γάμο ή για το ποια είναι τα χαρακτηριστικά των αποτυχημένων γάμων αλλά θα αναφερθούμε στους 3 τύπους σχέσεων που φαίνεται να οδηγούν σε καλούς και βιώσιμους γάμους. Όπως τονίσαμε και παραπάνω, οι γάμοι που αντέχουν στον χρόνο δεν είναι ενός είδους γι’ αυτό και οι συμβουλές περί γάμου που βασίζονται σε κάποια ‘μαγική συνταγή’ είναι συχνά λανθασμένοι.

Πριν απ’ όλα πρέπει να πούμε ότι κάθε γάμος, ανεξάρτητα του πόσο καλός φαίνεται να είναι, χρειάζεται προσπάθεια προκειμένου να κρατηθεί στον σωστό δρόμο. Υπάρχει μια συνεχείς συναισθηματική ένταση σε κάθε ζευγάρι ανάμεσα στις δυνάμεις που το κρατούν μαζί και στις δυνάμεις που μπορούν να το διαλύσουν.

Το θέμα είναι το εξής, αν δεν κάνουμε τίποτα προκειμένου τα πράγματα να βελτιώνονται στο γάμο μας αλλά από την άλλη δεν κάνουμε και τίποτα λάθος τότε η πρόβλεψη είναι δυστυχώς ότι ο γάμος μας θα τείνει να χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου. Προκειμένου να διατηρήσουμε μια ισορροπία είναι απαραίτητο να κάνουμε προσπάθεια – σκέψου τον/την σύζυγό σου κατά την διάρκεια της ημέρας, σκέψου πώς να κάνεις ένα καλό πράγμα ακόμη καλύτερο, και ενήργησε.

Πριν ξεκινήσουμε την παρουσίαση των τριών τύπων σχέσεων που φαίνεται να δημιουργούν μακροχρόνιους γάμους να τονίσουμε ότι η σταθερότητα τους αφορά βασικά το στυλ με το οποίο μαλώνει το ζευγάρι, όσο και περίεργο να ακούγεται κάτι τέτοιο!  Ναι, είναι γεγονός ότι οι μακροχρόνιοι γάμοι δεν οφείλονται στην έλλειψη συγκρούσεων αλλά μάλλον σε κάποια συγκεκριμένα είδη συγκρούσεων!

Η έρευνα λοιπόν έχει εντοπίσει τα παρακάτω 3 είδη συγκρούσεων ανάμεσα σε ζευγάρια που οδηγούν σε μακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις μέσα στον γάμο:

1. Επικυρωτικές σχέσεις: Αυτά τα ζευγάρια έχουν την ικανότητα να ακούνε και να κατανοούν την άποψη και τα συναισθήματα του άλλου. Ακόμη και στην μέση μιας διαφωνίας επικυρώνουν τις απόψεις και τα συναισθήματα του συντρόφου τους. Αυτά τα ζευγάρια έχουν συνήθως στερεότυπους ρόλους φύλων και έτσι ο κάθε σύζυγος έχει μέσα στο σπίτι την δική του σφαίρα επιρροής και ευθύνης.

2. Θυελλώδεις σχέσεις: Στα ζευγάρια αυτά φαίνεται πως αρέσει να πειράζει ο ένας τον άλλον αλλά αυτό το είδος του χιούμορ μερικές φορές μπορεί να εμπεριέχει ρίσκο. Συχνά τα πειράγματα μπορεί να αγγίξουν κάποια ευαίσθητη περιοχή και να πληγώσουν τον άλλον. Επειδή πιστεύουν πολύ στην ειλικρίνεια ανάμεσα τους λογοκρίνουν ελάχιστα αυτά που λένε. Σε περίπτωση που χάσουν την αίσθηση των ορίων η σχέση τους ενδέχεται να οδηγήσει σε χωρισμό.

3. Αποστασιοποιημένες σχέσεις: Πηγαίνοντας από το θυελλώδη στο αποστασιοποιημένο στυλ γάμου είναι σαν να μετακινούμαστε από την αναταραχή ενός τυφώνα στα ήρεμα νερά μιας λίμνης. Σε αυτού του είδους γάμου δεν φαίνεται να συμβαίνουν και πολλά ανάμεσα στους συζύγους γιατί αυτό που κάνουν είναι να μην δίνουν βαρύτητα στις διαφορές τους και να τις προσπερνούν χωρίς να κάθονται να τις αναλύουν. Αυτά τα ζευγάρια λύνουν τις διαφορές τους με το να ‘συμφωνούν στο να διαφωνούν’. Έτσι ένας γάμος φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργεί έστω και αν το ζευγάρι δεν λύνει τις διαφορές του. Είναι σαν και οι σύζυγοι να ξέρουν πόσο δυνατός είναι ο δεσμός τους ώστε να μπορούν να παραβλέπουν τις διαφορές τους.

Τώρα βέβαια θα αναρωτιέστε πως αυτοί οι τόσο διαφορετικοί τύποι γάμου μπορεί να είναι εξίσου επιτυχημένοι; Η απάντηση είναι ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στον συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους μαλώνουν και τα ξαναβρίσκουν αυτά τα ζευγάρια. Αυτό που διαχωρίζει τα ευτυχισμένα ζευγάρια από αυτά που ζούνε στην μιζέρια είναι, όπως δείχνει η έρευνα, μία υγιείς ισορροπία ανάμεσα στα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές του ενός συζύγου προς τον άλλον.

Αυτή η μαγική αναλογία είναι 5 προς 1! Με άλλα λόγια, εφόσον υπάρχουν πέντε φορές περισσότερα θετικά συναισθήματα και συμπεριφορές ανάμεσα στους συζύγους σε σχέση με τα αρνητικά τότε ο γάμος είναι σταθερός!

Αρχίστε να μετράτε λοιπόν, τηρώντας την προτεινόμενη αναλογία και σύντομα ο γάμος σας θα γίνει σταθερός και μακροχρόνιος όπως τον είχατε ονειρευτεί στα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου!!!

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα της Κομοτηνής στις 20 Νοεμβρίου 2014