
Όταν η αυτοεκτίμηση μας δεν βρίσκεται και πολύ ψηλά συχνά κάποια από τα παρακάτω μπορεί να συμβαίνουν. Κάποιος μπορεί να κάνει ένα σχόλιο σχετικά με το ότι του αρέσουν τα μακριά μαλλιά και αυτόματα μπορεί να νιώσουμε ότι μας κριτικάρει για το καινούργιο κοντό κούρεμα μας. Το αφεντικό μπορεί να αναφέρει ότι το τμήμα στο οποίο εργαζόμαστε είναι πίσω σχετικά με την ολοκλήρωση ενός προγράμματος και εμείς υποθέτουμε ότι αυτό είναι μια μπηχτή για την δική μας απόδοση στην δουλειά. Ο κατάλογος είναι μακρύς και πάει λέγοντας.
Όταν παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά τότε λανθασμένα αισθανόμαστε ότι κατά κάποιο τρόπο φταίμε για τις αρνητικές αντιδράσεις των άλλων. ‘Αν κάποιος διαφωνήσει μαζί μου τότε πρέπει να είμαι λάθος και αυτό αποδεικνύει ότι είμαι βλάκας’. Τέτοιου είδους σκέψεις διατηρούν και ενδυναμώνουν την χαμηλή μας αυτοεκτίμηση.
Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι καταρχήν να αναγνωρίσουμε ότι κάνουμε τέτοιου είδους σκέψεις την στιγμή που τις κάνουμε και στην συνέχεια να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε. Παρακάτω είναι 5 τρόποι οι οποίοι μας βοηθούν να διευρύνουμε την ικανότητα σκέψης μας με σκοπό να αποφεύγουμε να παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά.
1. Να σεβόμαστε την γνώμη των άλλων με τον ίδιο τρόπο που αναμένουμε να σέβονται οι άλλοι την δική μας. Λέμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε χαζοί αν διαφωνούμε με τους άλλους όπως δεν είναι και αυτοί αν διαφωνούν μαζί μας.
2. Να διακρίνουμε ανάμεσα στην γνώμη και την αλήθεια. Γεγονός είναι ότι όσο και αν πιστεύουμε σε αυτό που λέμε, είτε εμείς είτε οι άλλοι, αυτό δεν το καθιστά σε καμιά περίπτωση αληθινό. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές γνώμες πάνω σε κάθε ζήτημα και οι γνώμες είναι ακριβώς αυτό, απλά διαφορετικές όψεις του θέματος.
3. Να έχουμε εμπιστοσύνη στις δικές μας απόψεις. Να λέμε στον εαυτό μας ότι δεν χρειάζεται να είμαστε πάντοτε σωστοί ή αλάνθαστοι και ότι το να έχουμε άποψη σημαίνει από μόνο του ότι είμαστε σκεπτόμενα άτομα.
4. Να ξέρουμε ότι οι άλλοι έχουν τα δικά τους προβλήματα. Ο προϊστάμενος μας μπορεί να βρίσκεται ο ίδιος κάτω από μεγάλη πίεση από το δικό του αφεντικό.
5. Να ξέρουμε ότι οι άλλοι δεν αντιδρούν πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ότι αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με μας.
Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό είναι να αναλαμβάνουμε πάντοτε την ευθύνη των συναισθημάτων μας. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά να αντιληφθούμε ότι κανένας άλλος δεν έχει έλεγχο πάνω στο πως εμείς αισθανόμαστε και ότι μπορούμε να σταματήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα αν θέλουμε.
Δεν είμαστε υποχρεωμένοι βέβαια. Μπορούμε κάλλιστα να συνεχίσουμε να είμαστε θυμωμένοι ή αναστατωμένοι με τα σχόλια που έκανε κάποιος για εμάς. Καλό είναι όμως να το παραδεχόμαστε και να λέμε ότι είναι επιλογή μου να συνεχίσω να νιώθω έτσι και όχι ότι ‘δεν μπορώ να κάνω αλλιώς’.
Κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Εμείς αποφασίζουμε να νιώσουμε κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο και φυσικά έχουμε την ευκαιρία να αναλάβουμε την ευθύνη των συναισθημάτων μας και να αποφασίσουμε αν το κάνουμε ή όχι.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα της Κομοτηνής στις 26 Φεβρουαρίου 2015