• By-the-LakeFacebook-Profile-Timeline-Cover.jpg
  • child-girl-lying-on-plank-cute-looks-golden-hair-facebook-cover.jpg`
  • nature_facebook_covers.jpg
  • watermarked_cover.png

 

 

Πολλά από αυτά που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά τα τελευταία 40 χρόνια σχετικά με μεθόδους αυτοβελτίωσης, απο βιβλία μέχρι κασέτες και CD, ενδέχεται να έχουν ένα μικρό πρόβλημα: φαίνεται ότι είναι αναποτελεσματικά όπως έχουν δείξει αρκετές επιστημονικές μελέτες.

Πάρτε για παράδειγμα την πολύ δημοφιλή μέθοδο του οραματισμού σύμφωνα με την οποία μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα αρκεί και μόνο να τα φανταστούμε όσο το δυνατό πιο ζωντανά και με όσο το δυνατό περισσότερες λεπτομέρειες.

Μας ζητούν λοιπόν να φανταστούμε ότι νιώθουμε καταπληκτικά όταν διαπιστώνουμε πόσο τέλεια μας εφαρμόζει εκείνο το στενό τζιν που πάντοτε ονειρευόμασταν να φορέσουμε, ή να φανταστούμε ότι καθόμαστε σε εκείνη την σούπερ γραφειάρα με την ταμπέλα του ‘διευθυντή’ στην εξώπορτα, ή ακόμη να φανταστούμε ότι πίνουμε το κοκτέιλ μας αισθανόμενοι την ζεστή άμμο της Καραϊβικής να χαϊδεύει τις πατούσες μας!

Τέτοιου είδους διανοητικές ασκήσεις έχουν προταθεί για χρόνια τώρα ως λύσεις για να χάσουμε κιλά, να σταματήσουμε το κάπνισμα, να πετύχουμε στην καριέρα μας κτλ. Δυστυχώς όμως ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι όλες αυτές οι ασκήσεις αν και μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε ευχάριστα είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αναποτελεσματικές.

Σε μια έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Η.Π.Α) ζητήθηκε από ένα γκρουπ φοιτητών να φανταστούν, για λίγα λεπτά κάθε μέρας, ότι παίρνουν έναν πολύ καλό βαθμό στις εξετάσεις ενός πολύ σημαντικού μαθήματος που θα γινόταν σε λίγες μέρες. Από την άλλη μεριά υπήρχε ένα άλλο γκρουπ φοιτητών, το οποίο θα χρησίμευε ως σύγκριση, από τους οποίους ζητήθηκε να μην φανταστούν ότι θα τα πήγαιναν ιδιαίτερα καλά στις εξετάσεις.

Οι ερευνητές ζήτησαν και από τα δύο γκρουπ να σημειώσουν τις ώρες που μελετούσαν κάθε μέρα και στο τέλος σύγκριναν τους βαθμούς τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πρώτο γκρουπ μελέτησε λιγότερες ώρες και τα πήγε χειρότερα στις εξετάσεις σε σχέση με το δεύτερο!

Η άσκηση φαντασίας μπορεί να τους έκανε να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους αλλά δεν τους βοήθησε να πετύχουν τον στόχο τους! Οι ερευνητές κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το να φανταζόμαστε το πόσο υπέροχη θα μπορούσε να είναι η ζωή μας δεν μας προετοιμάζει για τα εμπόδια και τις αναποδιές που συνήθως υπάρχουν στον δρόμο για την επιτυχία. Ή ακόμη ότι η φαντασία μας γίνεται μια μορφή απόδρασης η οποία μας κάνει διστακτικούς στο να προσπαθήσουμε αρκετά προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.

Υπάρχει όμως κάποιος καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε; Στο μυθιστόρημα του ‘1984’ ο GeorgeOrwell είχε εισάγει την έννοια της διπλής σκέψης (doublethink) η οποία σημαίνει ότι κρατάμε ταυτόχρονα δύο αντιθετικές ιδέες στην σκέψη μας και τις δεχόμαστε και τις δύο. Στο μυθιστόρημα του Orwellαυτή η τεχνική χρησιμοποιούνταν από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς προκειμένου να ξαναγράφει συνεχώς την ιστορία και να ελέγχει με αυτόν τον τρόπο τον λαό.

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η ίδια ιδέα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πιο παραγωγικά βοηθώντας μας να πετύχουμε τους στόχους μας. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος σκέψης είναι το να είμαστε ναι μεν αισιόδοξοι σχετικά με την εκπλήρωση των στόχων μας αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστές σχετικά με τα ενδεχόμενα προβλήματα που πρόκειται να συναντήσουμε στην πορεία των προσπαθειών μας.

Για του λόγου το αληθές βρέθηκε, στα πλαίσια ενός πειράματος για ερωτικούς δεσμούς, ότι αυτοί που είχαν χρησιμοποιήσει την διπλή σκέψη (δηλαδή τον συνδυασμό φαντασίας – πραγματικότητας) είχαν μεγαλύτερη ευκολία στο να εκδηλώσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα προς το άτομο που τους ενδιέφερε σε σχέση με αυτούς που φαντάζονταν είτε τον τέλειο σύντροφο είτε που επικεντρώνονταν αποκλειστικά και μόνο στις δυσκολίες.

Η έρευνα λοιπόν δείχνει ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιήσουμε την φαντασία μας ως κίνητρο αλλά το μυστικό είναι να δημιουργήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στα οφέλη της επιτυχίας και την ρεαλιστική εκτίμηση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν στην πορεία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πατρίδα της Κομοτηνής στις 9 Δεκεμβρίου 2010