• By-the-LakeFacebook-Profile-Timeline-Cover.jpg
  • child-girl-lying-on-plank-cute-looks-golden-hair-facebook-cover.jpg`
  • nature_facebook_covers.jpg
  • watermarked_cover.png

 

Το πρόβλημα:

"Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν μπορώ να ανεχθώ με τίποτα στους άλλους. Κάποια χαρακτηριστικά και συνήθειες των άλλων με κάνουν έξαλλο! Ακόμα και όταν βλέπω τηλεόραση αρχίζω να βρίζω και να κατηγορώ τον κάθε εμφανιζόμενο γιατί μου τη δίνει το ύφος του, ο τρόπος που μιλάει, τα ρούχα του ή ακόμα και ο σκελετός των γυαλιών του".

Η ανάλυση:

Σίγουρα υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές που όλοι μας θα συμφωνούσαμε ότι είναι ενοχλητικά ή ανεπιθύμητα. Ωστόσο όταν πιάνουμε τον εαυτό μας να συγχύζεται με κατά τα άλλα μικρά και ασήμαντα πράγματα είναι καλό να δίνουμε λίγο προσοχή γιατί τέτοιου είδους αντιδράσεις μπορεί να λένε περισσότερα για εμάς παρά για το άτομο που μας συγχύζει.

Όπως είχε παρατηρήσει ο Φρουντ, εκατό χρόνια πριν, αυτά τα χαρακτηριστικά που βρίσκουμε ανάρμοστα στους άλλους είναι συχνά τα ίδια χαρακτηριστικά που εμείς κατέχουμε και δεν μας αρέσουν στον εαυτό μας. Αυτή η ψυχαναλυτική άποψη φαίνεται να είναι αρκετά διαδεδομένη στις μέρες μας οπότε και υποθέτω ότι δεν θα σας ξάφνιασε και πολύ.

Κάτι που ίσως να μην γνωρίζετε όμως είναι ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που βρίσκουμε ανυπόφορο στον άλλον συχνά δεν ανήκει καν στον άλλον!

Είναι απλά κάτι που προβάλουμε εμείς στον άλλον και το κάνουμε αυτό γιατί συνειδητά ή υποσυνείδητα δεν θέλουμε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό να είναι μέρος του εαυτού μας.

Συχνά πάλι οι αδυναμίες των άλλων φέρνουν στο μυαλό μας τα δικά μας λάθη και έτσι μπορεί να καταλήγουμε να μισούμε κάποιον επειδή δεν μπορούμε να αποδεχτούμε στην ουσία κάποιες όψεις του δικού μας εαυτού.

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα ένα χαρακτηριστικό να το συνδυάζουμε με κάποιο άτομο από το παρελθόν μας το οποίο δεν συμπαθούμε για αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό του και έτσι κάθε φορά που συναντούμε αυτό το χαρακτηριστικό σε κάποιο άλλο άτομο να μας δημιουργεί δυσαρέσκεια λόγο αυτής της σύνδεσης που κάνουμε.  

Η λύσεις:

Λύση Νο1: Καιρός για αυτοεξέταση! Το ότι κάποιος σε ενοχλεί υπερβολικά γιατί θεωρείς ότι είναι, λόγου χάρη, εγωιστής αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να έχεις και εσύ στον έναν ή στον άλλον βαθμό το ίδιο χαρακτηριστικό.

Δες το λοιπόν σαν μια καλή ευκαιρία να κοιτάξεις με λίγο περισσότερο κριτική ματιά την δική σου συμπεριφορά και δείξε κατανόηση τόσο στον εαυτό σου όσο και στον άλλον! Σε τελική ανάλυση να θυμάσαι ότι κανείς μας δε είναι τέλειος και, είτε το πιστεύεις είτε όχι, ο καθένας μας κάνει το καλύτερο που μπορεί.

Στην πορεία είναι καλό να μάθεις να συγχωρείς και να αποδέχεσαι όσο μπορείς τον εαυτό σου γιατί αν έχεις μάθει να κρίνεις πολύ αυστηρά τον εαυτό σου τότε αναπόφευκτα θα έχεις συνηθίσει να κρίνεις πολύ αυστηρά και τους άλλους.

Λύση Νο2: Απόφυγε να γενικεύεις και να βάζεις ταμπέλες στους άλλους. Σπάνια ή σχεδόν ποτέ κάποιος είναι εγωιστής, «ψώνιο» κτλ. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα συγκεκριμένα άτομα φέρθηκαν σε ορισμένες περιστάσεις εγωιστικά, «ψωνίστικα» κτλ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ούτε εγωιστές ούτε ψώνια.

Όλοι μας μπορεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να φερθούμε εγωιστικά ή «ψωνίστικα» αλλά δεν θα θέλαμε να μας βάλουν την ταμπέλα του εγωιστή ή του ψώνιου για κάτι τέτοιο. Πέρα από αυτό να μην ξεχνάμε ότι πολλές φορές μια συμπεριφορά μας φαίνεται αρνητική είτε γιατί δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες σχετικά με αυτήν είτε γιατί οι πληροφορίες μας είναι μονομερείς και οι πληροφοριοδότες μας προκατειλημμένοι .

Για να αποφύγουμε λοιπόν τυχόν άσκοπες παρεξηγήσεις καλό είναι να κοιτάμε πρώτα να μαζεύουμε όσα στοιχεία μπορούμε και όχι μόνο από άτομα που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν είναι φιλικά διακείμενα προς το πρόσωπο που μας αφορά.

Τέλος μην ξεχνάς ότι όλοι μας έχουμε θετικά χαρακτηριστικά. Έτσι λοιπόν προσπάθησε να βρεις ποια είναι αυτά στο άτομο που σε εκνευρίζει και θα δεις ότι θα αρχίσεις να το βλέπεις ως λιγότερο εκνευριστικό!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πατρίδα της Κομοτηνής στις 24 Ιουνίου 2010.