• By-the-LakeFacebook-Profile-Timeline-Cover.jpg
  • child-girl-lying-on-plank-cute-looks-golden-hair-facebook-cover.jpg`
  • nature_facebook_covers.jpg
  • watermarked_cover.png

Ο πόλεμος που έχει κηρυχθεί στις μέρες μας εναντίον της παχυσαρκίας μας οδηγεί να πιστέψουμε στο ότι το να τρώμε λιγότερο θα μας κάνει πιο υγιή. Το μήνυμα που φαίνεται να περνάει, όχι πάντα σκόπιμα, είναι ότι τα πιο ευτραφή άτομα έχουν πρόβλημα με το φαγητό το οποίο μπορεί να λυθεί απλά χάνοντας κιλά. Η εστίαση γίνεται στο βάρος και όχι στην υγεία.

Έτσι πολλοί υπέρβαροι καταλήγουν στο να κάνουν εξαντλητικές δίαιτες για μέρες ζώντας με χυμούς ή λαχανόσουπα ως ‘υγιεινές’ αποδράσεις από την παχυσαρκία! Συχνά καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε διπλά μέτρα και σταθμά για τους λιποβαρείς και τους παχύσαρκους το οποίο δεν είναι απλά λάθος αλλά είναι και επικίνδυνο.

Για παράδειγμα, συμπεριφορές όπως το μέτρημα των θερμίδων (ή υδατανθράκων ή λίπους), η χρήση της γυμναστικής προκειμένου να κάψουμε θερμίδες, ή το να γυμναζόμαστε για τον ίδιο λόγο πολλές φορές την ημέρα, τις θεωρούμε ως ύποπτες όταν γίνονται από λιποβαρή άτομα και σηκώνουμε αμέσως το κόκκινο σημαιάκι για διατροφικές διαταραχές, ενώ αντίθετα ευτραφή άτομα που μιλούν για τις ίδιες αυτές συμπεριφορές αντιμετωπίζονται από όλους μας ως επιθυμητές και μάλιστα τις επικροτούμαι!

Για να το θέσουμε πολύ απλά όμως, τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών είναι επιβλαβή ανεξάρτητα από το βάρος μας.

Ένα πολύ δημοφιλές reality πρόγραμμα της βρετανικής τηλεόρασης, που τύχαινε να το παρακολουθώ όσο ζούσα στην Αγγλία, καλούσε ένα παχύσαρκο άτομο να ζήσει μαζί με ένα ιδιαίτερα αδύνατο άτομο για πέντε ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων τα δύο αυτά πρόσωπα θα έπρεπε να ανταλλάξουν το τι έτρωγαν.

Έτσι σε μια ημέρα ο παχύσαρκος μπορεί να έτρωγε λιγότερες από 1000 θερμίδες ενώ ο λιποβαρείς συγκάτοικος του σερβίρονταν fastfood χιλιάδων θερμίδων! Αυτό λοιπόν που άφηνε η εκπομπή, εμμέσως πλην σαφώς, να πλανάται στο μυαλό των τηλεθεατών είναι το ότι είναι υγιεινό για έναν παχύσαρκο να τρώει μια εξαιρετικά περιοριστική δίαιτα και ασφαλές για κάποιον λιποβαρή να καταναλώνει μια υπερβολικά υψηλή σε θερμίδες δίαιτα χωρίς να λογαριάζει καθόλου την θρεπτική αξία των όσων τρώει!

Η λογική και των δύο αυτών τακτικών είναι εξίσου επικίνδυνη!  Ενώ η παχυσαρκία συνδέεται καθαρά με προβλήματα υγείας και πρόωρο θάνατο, ωστόσο το να είμαστε υπέρβαροι ίσως να μην είναι πρόβλημα όπως τουλάχιστον περιγράφεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι υπέρβαρα άτομα (με Δείκτη Μάζας Σώματος, ΔΜΣ, από 25 μέχρι 29.9) ζουν περισσότερο σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους ή τους παχύσαρκους.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να προτείνουνε σε όλους, ανεξαρτήτως βάρους και μεγέθους, τις ίδιες υγιεινές συμπεριφορές – θρεπτικά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα και άσκηση μέτριας έντασης. Έτσι αν κάποιος είναι παχύσαρκος και καταλήξει να αναπτύξει αυτό που σε προηγούμενο άρθρο ονομάσαμε ‘σχεδόν ανορεξία’ απλά θα χειροτερεύσει την κατάσταση του.

Εφόσον λοιπόν η ‘σχεδόν ανορεξία’ μπορεί να συμβεί σε όλους μας, ανεξάρτητα του μεγέθους και του βάρους μας, είναι λογικό ότι μπορεί να ‘νιώθουμε χοντροί’ ανεξάρτητα από το πόσα κιλά είμαστε. Πράγματι, μια έρευνα που έγινε σε γυναίκες (με ή χωρίς διατροφικές διαταραχές) δεν βρήκε καμία σχέση ανάμεσα στον ΔΜΣ και στο πόσο ‘χοντρές’ ένιωθαν. Αντί αυτού το πόσο χοντρές ένιωθαν συνδέονταν με τα επίπεδα κατάθλιψης που βίωναν.

Ενώ το βάρος μας παραμένει σχετικά σταθερό στην διάρκεια μιας εβδομάδας (ή πηγαίνει λίγο πάνω ή κάτω) ωστόσο το αίσθημα του πόσο χοντροί είμαστε μπορεί να μεταβάλλεται κατά πολύ περισσότερο!

Πως μπορεί να εξηγηθεί μια τέτοια διαφορά όμως; Όπως έχει προτείνει ο ψυχίατρος Dr. Fairburn ως μέρος της καινοτόμου θεραπείας του ‘Το να νιώθουμε χοντροί είναι συχνά αποτέλεσμα της δυσκολίας που έχουμε να κατανοήσουμε και να κατονομάσουμε συγκεκριμένα συναισθήματα και σωματικές αισθήσεις’. Με άλλα λόγια το ‘νιώθω χοντρός-η’ είναι σχεδόν πάντα ένδειξη για κάτι άλλο: Δεν ξέρω τι νιώθω, νιώθω πεσμένος, νιώθω άγχος.

Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα νιώσεις χοντρός ρώτησε τον εαυτό σου, όπως προτείνει ο Dr. Fairburn ‘Τι νιώθω πραγματικά αυτή τη στιγμή, και γιατί; Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είσαι σε θέση να αλλάξεις αυτό το συναίσθημα απλά και μόνο ξεκινώντας δίαιτα. Η ζωή είναι πολύ πιο πολύπλοκη!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα της Κομοτηνής στις 27 Φεβρουαρίου 2014.