• By-the-LakeFacebook-Profile-Timeline-Cover.jpg
  • child-girl-lying-on-plank-cute-looks-golden-hair-facebook-cover.jpg`
  • nature_facebook_covers.jpg
  • watermarked_cover.png

 

Πολλοί από εμάς ξέρουμε το τι θέλουμε να έχουμε αλλά δεν έχουμε ιδέα το ποιοί θέλουμε να είμαστε. Απλά το να αποκτάμε πράγματα δεν θα μας ικανοποιήσει. Μόνο το αν ζούμε και κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι ‘είναι το σωστό’ θα μας δώσει αυτήν την αίσθηση εσωτερικής δύναμης που όλοι μας αξίζουμε να έχουμε.   Ο μόνος τρόπος για να έχουμε μακροχρόνια ευτυχία λοιπόν είναι να ζούμε σύμφωνα με τα υψηλότερα ιδανικά μας και να ενεργούμε συστηματικά σε συμφωνία με τις αξίες μας.

Αν ποτέ βρεθήκατε σε μία κατάσταση όπου είχατε δυσκολία στο να πάρετε μια απόφαση ο λόγος ήταν ότι δεν ήσασταν ξεκάθαροι σχετικά με το τι ήταν αυτό που εκτιμούσατε περισσότερο σε αυτήν την κατάσταση. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η λήψη αποφάσεων έχει να κάνει σε τελική ανάλυση με το πόσο ξεκάθαροι είμαστε σχετικά με τις αξίες μας.

Όλες οι αξίες μας βέβαια δεν έχουν την ίδια βαρύτητα για εμάς γιατί μέσα μας είναι ιεραρχημένες με βάση τις δικές μας προτιμήσεις και την δική μας αντίληψη περί ζωής. Έτσι, το να γνωρίζουμε ποιες από τις αξίες μας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μας έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι αυτές που θα μας φέρουν τη μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης και ευτυχίας αν τις κάνουμε πράξη συστηματικά.

Με τα παρακάτω δύο βήματα μπορούμε να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε τις αξίες μας:

Πρώτο βήμα: παίρνουμε χαρτί και μολύβι και αρχικά γράφουμε και στην συνέχεια ιεραρχούμε τις αξίες μας με βάση την σπουδαιότητα που έχουν για μας. Επιλέγουμε λοιπόν τι είναι πιο σημαντικό για εμάς, οικογένεια, ελευθερία, χρήμα, αγάπη, σχέσεις, δημιουργικότητα, υγεία, κτλ.

Δεύτερο βήμα: παίρνουμε μια συνειδητή απόφαση για το ποίες είναι οι αξίες με τις οποίες θέλουμε να ζούμε προκειμένου να διαμορφώσουμε την ποιότητα ζωής και το μέλλον που θέλουμε και αξίζουμε να έχουμε.  

Όμως, το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι το κατά πόσο νιώθουμε ή όχι ότι πετυχαίνουμε να ζούμε με βάση τις αξίες μας εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από τους κανόνες που θέτουμε, δηλαδή, το τι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μας συμβεί προκειμένου να νιώσουμε πετυχημένοι ή ευτυχισμένοι.

Εξηγώ λοιπόν. Υπάρχει, για παράδειγμα, ένας τεράστιος αριθμός ανδρών και γυναικών που θέτουν κανόνες για τις σχέσεις τους οι οποίοι καθιστούν παντελώς αδύνατο γι’ αυτούς να πετύχουν σε αυτόν τον τομέα της ζωής τους. Κάποιοι τέτοιου είδους κανόνες είναι, ‘Αν μ’ αγαπάς τότε θα πρέπει να κάνεις αυτό που θέλω’ ή ‘Αν μ’ αγαπάς, τότε μπορώ να γκρινιάζω και να παραπονιέμαι και εσύ θα πρέπει απλά να το αποδεχτείς’. Είναι αυτοί κατάλληλοι κανόνες;   Μάλλον όχι! Θα ήταν άδικοι για οποιονδήποτε που μοιράζονταν μια σχέση!

Οι κανόνες που θέτουμε λοιπόν στους εαυτούς μας θα πρέπει να μας επιτρέπουν να προσαρμοζόμαστε, να εξελισσόμαστε και να ευχαριστιόμαστε. Όπως μπορούμε πολύ εύκολα να διαπιστώσουμε, η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν αυτό-προγραμματιστεί για τον πόνο. Οι κανόνες τους καθιστούν πολύ, πολύ δύσκολο να νιώσουν καλά και πολύ εύκολο να νιώσουν άσχημα!

Πως ξέρουμε λοιπόν αν ένας κανόνας μας ενδυναμώνει ή μας αποδυναμώνει; Υπάρχουν 3 βασικά κριτήρια:

1. Ο κανόνας μας είναι αποδυναμωτικός αν μας είναι αδύνατο να τον ακολουθήσουμε.

2. Ο κανόνας μας είναι αποδυναμωτικός αν κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε είναι αυτό που καθορίζει αν ακολουθήσαμε ή όχι τον κανόνα μας.

3.   Ο κανόνας μας είναι αποδυναμωτικός αν μας δίνει μόνο λίγους τρόπους να νιώσουμε καλά και πολλούς για να νιώσουμε άσχημα

Συμπερασματικά λοιπόν, χρειάζεται να σχεδιάσουμε κανόνες οι οποίοι θα μας κινούν προς την κατεύθυνση των αξιών μας, οι οποίοι θα είναι πραγματοποιήσιμοι, και τέλος να χρησιμοποιούμε κριτήρια τα οποία μπορούμε να ελέγχουμε εμείς προσωπικά και όχι να εξαρτώνται από την τύχη ή τον κόσμο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα της Κομοτηνής στις 30 Οκτωβρίου 2014