• By-the-LakeFacebook-Profile-Timeline-Cover.jpg
  • child-girl-lying-on-plank-cute-looks-golden-hair-facebook-cover.jpg`
  • nature_facebook_covers.jpg
  • watermarked_cover.png

Μπορεί η δίαιτα να μου προσθέσει κιλά;

Αυτό που δείχνουν πρόσφατες έρευνες είναι ότι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως παντός τύπου δίαιτες (ναι καλά ακούσατε, οι δίαιτες αποτελούν κακές διατροφικές συνήθειες) μπορούν να μας προσθέσουν κιλά!

Αυτό που κάνουν συχνά οι διαφημίσεις για δίαιτες είναι να συγκρίνουν την φωτογραφία μιας υπέρβαρης ‘πριν’ με το σώμα μιας αδυνατισμένης και γυμνασμένης ‘μετά’. Ακόμα και αν η ‘μετά’ φωτογραφία δεν έχει ρετουσαριστεί για να δείχνει τέλεια (πράγμα απίθανο) αυτή η τακτική είναι παραπλανητική γιατί αυτό που πάντα αποκρύπτεται είναι το τι συμβαίνει σε αυτά τα άτομα μετά το πέρασμα της δίαιτας. Έτσι, ενώ η υπέρβαρη κυρία μπορεί πράγματι να έχει χάσει κάποια κιλά στην ‘μετά’ φωτογραφία ωστόσο η διαφήμιση παραλείπει να μας πει το πώς δείχνει η ίδια κυρία κάποιους μήνες μετά, έχει διατηρήσει την λεπτή και αθλητική σιλουέτα της ή έχει γίνει πιο υπέρβαρη από ποτέ!

Σε μία έρευνα που διήρκησε για δέκα χρόνια ζητήθηκε από αγόρια και κορίτσια εφηβικής ηλικίας να δηλώσουν αν είχαν εμπλακεί στις παρακάτω συμπεριφορές: αν συνήθιζαν να νηστεύουν, να περιορίζουν το τι έτρωγαν, να χρησιμοποιούν υποκατάστατα γευμάτων (όπως σκόνες και ειδικά ποτά), παράληψη γευμάτων, χρήση χαπιών για αδυνάτισμα, αυτό-πρόκληση εμετού, χρήση καθαρκτικών και διουρητικών. Σε σύγκριση με τους εφήβους που δεν χρησιμοποιούσαν τέτοιου είδους συμπεριφορές, οι συνομήλικοι τους που έκαναν δίαιτα και επιδίδονταν στις παραπάνω είδους ανθυγιεινές συνήθειες απόκτησαν περισσότερα κιλά κατά την διάρκεια της έρευνας.

Για να δούμε και λίγο το κατά πόσο τα αποτελέσματα της δίαιτας και των κακών διατροφικών συνηθειών δεν γνωρίζουν σύνορα να αναφέρουμε εδώ την έρευνα που έγινε από την Dr. Thomas του πανεπιστημίου Harvard με κορίτσια σχολικής ηλικίας στα νησιά Φίτζι του Ειρηνικού. Αυτό που εξετάστηκε ήταν η σχέση ανάμεσα στην παράλειψη του πρωινού και το σωματικό βάρος των κοριτσιών. Βρέθηκε λοιπόν ότι το 41% των κοριτσιών παρέλειπαν το πρωινό τους τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και η συχνή παράλειψη του πρωινού βρέθηκε να σχετίζεται με μη-υγιή διατροφικά πρότυπα και με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας.

Μετά από τα παραπάνω φαίνεται λοιπόν καθαρά για ποιο λόγο οι διαφημίσεις κάθε λογής δίαιτας δεν περιλαμβάνουν ποτέ και μια τρίτη φωτογραφία που θα δείχνει το ‘μετά του μετά’ – προφανώς γιατί δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν με την ίδια ευκολία τον ίδιο αριθμό βιβλίων, βίντεο, και χαπιών!

Το θέμα λοιπόν είναι ότι η δίαιτα δημιουργεί χημικές αλλαγές στο σώμα μας οι οποίες το βοηθούν, κατά κάποιο τρόπο, να ξαναπάρει τα κιλά που έχει χάσει. Σε μία εργαστηριακή έρευνα παχύσαρκα άτομα τα οποία είχαν χάσει κατά μέσο όρο 10 κιλά ο καθένας σε μια περίοδο 10 εβδομάδων βρέθηκε να έχουν μεγαλύτερη ποσότητα της ορμόνης γρελίνης (ghrelin) στο αίμα τους, η οποία μας αυξάνει την όρεξη, ένα χρόνο αργότερα σε σύγκριση με το πριν αρχίσουν την δίαιτα τους. Και φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένιωθαν και πιο πεινασμένοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Όλες αυτές οι έρευνες λοιπόν δείχνουν την σχέση ανάμεσα στην δίαιτα και στην αύξηση του βάρους και το πώς η χρόνια δίαιτα μπορεί να προκαλέσει και όχι να εξαλείψει την παχυσαρκία! Το αντίστροφο μπορεί επίσης να συμβεί, όντας δηλαδή παχύσαρκοι και στην προσπάθεια μας να χάσουμε κιλά μπορεί να οδηγήθούμε στην ‘σχεδόν ανορεξία’ ή αλλιώς στην υπο-κλινική μορφή ανορεξίας που όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο είναι πολύ συχνό φαινόμενο και δημιουργεί εξίσου μεγάλα προβλήματα όσο και η κλινικά διαγνωσμένη ανορεξία.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα της Κομοτηνής στις 20 Φεβρουαρίου 2014.