• By-the-LakeFacebook-Profile-Timeline-Cover.jpg
  • child-girl-lying-on-plank-cute-looks-golden-hair-facebook-cover.jpg`
  • nature_facebook_covers.jpg
  • watermarked_cover.png

Ερωτική έλξη σε δόσεις: 1η δόση (ή αλλιώς, speed dating για αρχάριους)

 

Δεν νομίζω το speed dating να έχει έρθει στην Ελλάδα ακόμα πάντως στην Βρετανία όσο ήμουν εκεί τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά δημοφιλές. Τι είναι speed dating όμως; Όπως κάθε τι γρήγορο και πρακτικό (π.χ. fast food) έτσι και το speed dating (γρήγορο ραντεβού) μας έρχεται από την Αμερική όπου στα τέλη της δεκαετίας του 1990 λέγεται ότι το εφεύρε ένας ραβίνος με σκοπό να βοηθήσει ανύπαντρους Εβραίους να βρούνε σύντροφο.

Η ιδέα διαδόθηκε γρήγορα από χώρα σε χώρα και τώρα πλέον είναι ένας από τους πιο δημοφιλής τρόπους να συναντήσει κάποιος το έτερον ήμισυ! Πολύ σύντομα η ιδέα είναι ότι ελεύθεροι άνδρες και γυναίκες συνευρίσκονται στο μέρος που διοργανώνει την συνάντηση, συνήθως κάποιο bar-club και τα ζευγάρια κάθονται σε τραπέζια όπου έχουν 3 λεπτά για να γνωρίσει ο ένας τον άλλον. Μετά τα 3 λεπτά πρέπει να αλλάξουν τραπέζι και να γνωριστούν με το επόμενο άτομο.

Ο κάθε ένας έχει ένα προσωπικό αριθμό και μια καρτούλα. Μετά από κάθε συνάντηση σημειώνεις τον αριθμό αυτού που σου άρεσε και στο τέλος οι κάρτες παραδίνονται στους διοργανωτές οι οποίοι ψάχνουν να δουν αν υπάρχει ταίριασμα μεταξύ των καρτών. Με άλλα λόγια αν η Μαρία που έχει ως προσωπικό αριθμό το 8 έχει σημειώσει τον αριθμό 23 ο οποίος είναι ο προσωπικός αριθμός του Γιάννη και ο Γιάννης με την σειρά του έχει σημειώσει τον αριθμό 8 της Μαρίας τότε αυτό θα γίνει γνωστό στο ζευγάρι και έτσι θα έχουν την δυνατότητα να κανονίσουν και δεύτερο ραντεβού.

Αναρωτηθήκατε τώρα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να εντυπωσιάσεις μέσα σε 3 λεπτά; Έρευνα έδειξε ότι όσοι έτειναν να χρησιμοποιούν τετριμμένες εκφράσεις του τύπου «Έρχεσαι εδώ συχνά;» ή «Έχω διδακτορικό στην βιολογία» δεν έβρισκαν πολλά ραντεβού στο τέλος της βραδιάς. Αντίθετα πιο πετυχημένοι ήταν αυτοί που προέτρεπαν το ραντεβού τους να μιλήσει για τον εαυτό τους με ένα διασκεδαστικό και ασυνήθιστο τρόπο όπως για παράδειγμα «Αν ήσουν γαρνίρισμα σε πίτσα τι θα ήσουνα;».

Το να κάνεις τον άλλον να ανοιχτεί και να μιλήσει για τον εαυτό του με έναν δημιουργικό και ασυνήθιστο τρόπο δημιουργεί μια αίσθηση έλξης και εγγύτητας. Στο speed dating ειδικότερα μια τέτοια μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική με δεδομένο ότι οι περισσότεροι βαριούνται να ακούν λίγο πολύ τα ίδια κλισέ όλο το βράδυ σε κάθε τρίλεπτη συνάντηση.

Μια άλλη μέθοδος που βρέθηκε να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στο να αυξάνει την ελκυστικότητα κάποιου είναι το λεγόμενο «καθρέφτισμα» το οποίο σημαίνει ότι αν αντιγράφουμε ή καθρεπτίζουμε την συμπεριφορά του άλλου αυτό τείνει να μας κάνει πιο ελκυστικούς σε αυτούς των οποίων την συμπεριφορά καθρεπτίζουμε ή αντιγράφουμε. Με άλλα λόγια αν θέλεις να αρέσεις σε κάποιον αντέγραψε, όχι πιστά βέβαια για να μην γίνει αντιληπτό από τον άλλον, σε γενικές γραμμές τις κινήσεις του.

Γείρε μπροστά αν ο άλλος γείρει σε αυτή την κατεύθυνση, σταύρωσε τα πόδια σου όταν σταυρώσει τα δικά του, βάλε τα χέρια σου στην ίδια θέση που τα έχει κτλ. Χωρίς ο άλλος να το συνειδητοποιήσει αυτές οι μικρές αλλά σημαντικές κινήσεις θα τον κάνουν να νιώσει ότι «μοιράζεται» μαζί σου αυτό το κάτι άλλο που λέμε! Τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με το speed dating έδειξαν επίσης το εξής ενδιαφέρον.

Βρέθηκε ότι τα άτομα που είχαν αναφέρει ότι βρήκαν σχετικά πολλά άτομα ελκυστικά τα ίδια είχαν κριθεί από άλλους ως μη-ελκυστικά. Τώρα θα αναλογιστείτε γιατί να συμβαίνει αυτό; Κάποιος θα σκεφτόταν ότι τα εν λόγω άτομα μάλλον θα ήταν άσχημοι οι οποίοι προκειμένου να βρουν κάποιον σύντροφο πόνταραν, όπως θα λέγαμε, σε ένα μεγάλο αριθμό. Δεν ήταν όμως αυτός ο λόγος. Στην πραγματικότητα ο λόγος είναι ότι στα πλαίσια του speed dating οι συμμετέχοντες μπορούν να «μυριστούν» σχετικά εύκολα αυτούς που «ποντάρουν» σε πολλούς και όταν αυτό γίνεται αντιληπτό δεν αρέσει σε κανένα.

Το θέμα είναι ότι στα πλαίσια ερωτικών σχέσεων όλοι μας θέλουμε να νιώθουμε μοναδικοί και έτσι δεν μας αρέσει όταν ο άλλος δεν μας κάνει να το νιώθουμε αυτό. Έτσι λοιπόν η συμβουλή εδώ είναι ότι θα πρέπει να επικεντρώνεστε σε ένα ή δύο το πολύ άτομα με τα οποία πιστεύετε ότι υπάρχει πραγματική «χημεία» μεταξύ σας αντί να ποντάρετε σε πολλούς με την λογική «και ότι κάτσει».

Ελπίζω να σας προετοίμασα καλά για το speed dating όταν και όποτε κάποιος επιχειρηματίας συμπολίτης μας αποφασίσει να το κάνει πράξη σε κάποιο μαγαζί της Κομοτηνής! Μέχρι τότε θα μπορείτε να εφαρμόζετε τις ίδιες αυτές μεθόδους υπό κανονικές συνθήκες πίεσης και ερωτοτροπίας! Καλή σας επιτυχία!!!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πατρίδα της Κομοτηνής στις 7 Οκτωβρίου 2010