• By-the-LakeFacebook-Profile-Timeline-Cover.jpg
  • child-girl-lying-on-plank-cute-looks-golden-hair-facebook-cover.jpg`
  • nature_facebook_covers.jpg
  • watermarked_cover.png

‘Γιατί' σε δόσεις: 11η δόση (ή αλλιώς, γιατί με απασχολεί τόσο πολύ το τι θα πεί ο ένας και ο άλλος;)

 

Το πρόβλημα:

«Συνεχώς πιάνω τον εαυτό μου να ρωτάω φίλους και συνεργάτες τι γνώμη έχουν για την απόδοση μου στην δουλειά, τι γνώμη έχουν για τις ιδέες μου, για τον τρόπο που ντύνομαι, για τις επιλογές μου. Ακόμη και οι απόψεις ατόμων που κατά τα άλλα δεν συμπαθώ ούτε εκτιμώ φαίνεται να με απασχολούν συνεχώς. Κάποιος μου λέει κάτι ωραίο και νιώθω αυτόματα καλά, κάποιος μου λέει κάτι αρνητικό και γίνομαι χάλι μαύρο, τι συμβαίνει;»

Η ανάλυση:

Γεγονός είναι ότι όλοι ασχολούμαστε με το τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς. Το θέμα είναι ότι αν η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας αλλάζει με βάση τα σχόλια των άλλων τότε είναι σαν να παραιτούμαστε από την μεγαλύτερη δύναμη που έχουμε ως άτομα. Ποια είναι αυτή; Είναι πολύ απλά ο έλεγχος που έχουμε πάνω στις σκέψεις μας.

Και είναι ακριβώς οι σκέψεις μας που καθορίζουν τα πάντα στην ζωή μας! Παραιτηθείτε από αυτό και είναι σαν να παραιτήστε από την ίδια σας την ζωή. Ξέρετε ότι όσο μεγαλύτερη σημασία δίνετε στο τι πιστεύετε για τον εαυτό σας τόσο λιγότερο θα σας πειράζει το τι σκέφτονται οι άλλοι για σας. Αυτό που θα ήταν χρήσιμο να καταλάβετε είναι η διαφορά ανάμεσα στο να θέλετε να σας συμπαθούν και στο να χρειάζεστε να σας συμπαθούν.

Το δεύτερο θα σας οδηγεί συχνά στο να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε μόνο και μόνο από την ανάγκη σας να ικανοποιήσετε τους άλλους και να πάρετε την συγκατάθεση τους. Αυτό όμως δεν είναι ζωή! Η διάθεση και τα συναισθήματα σου θα εξαρτώνται από τα βίτσια και τα λόγια του καθενός και τελικά ως αποτέλεσμα θα χάσεις τον εαυτό σου επειδή θα προσπαθείς απεγνωσμένα να τον αλλάξεις σύμφωνα με τα γούστα του καθενός.

Το να είσαι υπερευαίσθητος στις γνώμες των άλλων οδηγεί συχνά στο να κατευθύνεις την προσοχή σου στα αρνητικά πράγματα που έχουν ειπωθεί για σένα και να ‘ξεχνάς’ τα θετικά. Είναι επίσης πολύ πιθανό να φέρνεις στο μυαλό σου κάποιες συζητήσεις ξανά και ξανά προκειμένου να ‘διαπιστώσεις’ το πώς σε εξέλαβαν οι άλλοι και το αν ή όχι έκανες καλή εντύπωση.

Οι Λύσεις:

Λύση Νο1: Βάλε ξανά στο λεξιλόγιο σου την λέξη ‘όχι’. Ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθείς στον φίλο σου την επόμενη φορά που θα σου ζητήσει κάτι το οποίο δεν είσαι διατεθειμένος να κάνεις είναι να εκφράσεις τον πραγματικό τρόπο που νιώθεις και να μην δεχτείς την πρόταση του με έναν ωραίο και ευγενικό τρόπο. Αφού το κάνεις αυτό μην ξεχάσεις να κάνεις ένα μικρό δωράκι στον εαυτό σου και να του πεις και ένα μπράβο!

Λύση Νο2: Κάνε αυτό που λέμε ‘τεστ πραγματικότητας’. Βάλε για λίγο την φαντασία να δουλέψει και σκέψου αν και κατά πόσο θα έπαιρνες την συγκεκριμένη απόφαση αν δεν ζούσες με τα άτομα που ζεις. Έτσι θα καταλάβεις πόσο σε επηρεάζουν οι γύρω σου.

Λύση Νο3: Πάρε την αγαπημένη σου εφημερίδα, περιοδικό ή βιβλίο και πάνε σε ένα εστιατόριο να κάνεις τραπέζι τον εαυτό σου. Όταν το γκαρσόν σας ρωτήσει τραπέζι για πόσα άτομα πέστε ‘Ένα, απόψε κερνάω τον εαυτό μου!’.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πατρίδα της Κομοτηνής στις 27 Μαίου 2010.