• By-the-LakeFacebook-Profile-Timeline-Cover.jpg
  • child-girl-lying-on-plank-cute-looks-golden-hair-facebook-cover.jpg`
  • nature_facebook_covers.jpg
  • watermarked_cover.png

Προσωπικότητα σε δόσεις: 1η δόση (ή αλλιώς, δείξε μου τα χέρια σου να σου πω ποιος είσαι!)

 

Πιστεύετε ότι το μήκος από τα δάκτυλα των χεριών μας μπορεί να φανερώνει κάτι το πολύ σημαντικό για το ποιοί είμαστε; Ένα από τα πιο ευρηματικά πνεύματα στον ακαδημαϊκό χώρο, ο καθηγητής ψυχολογίας John Manning από το πανεπιστήμιο του Central Lancashire της Αγγλίας μελέτησε για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του αυτό το ερώτημα θέλοντας να δώσει λύση σε μια παρατήρηση που έκανε ο γνωστός μας γυναικάς και καρδιοκατακτητής Καζανόβας!

Σύμφωνα λοιπόν με την αυτοβιογραφία του ο Καζανόβας (Giacomo Casanova) ήταν φίλος πολλών βασιλιάδων, καρδινάλιων και καλλιτεχνών της εποχής. Σε κάποιο σημείο λοιπόν περιγράφει το πώς περνούσε τον καιρό του με τον διάσημο Γερμανό ζωγράφο Anton Raphael Mengs. Κάποια στιγμή και για κάποιον λόγο άρχισαν να μαλώνουν μεταξύ τους, με τον Mengs να κατηγορεί τον Casanova ότι δεν τηρούσε τα θρησκευτικά του καθήκοντα και ο Casanova με την σειρά του να κατηγορεί τον Mengs ότι είναι ένας αλκοολικός που δέρνει τα παιδία του (είχε 20 στο σύνολο!).

Καθώς ο καυγάς συνεχίζονταν και η κατάσταση χειροτέρευε ο Casanova αποφάσισε να κριτικάρει έναν από τους πίνακες του μεγάλου ζωγράφου παρατηρώντας ότι λανθασμένα ο δείκτης (το δεύτερο δάχτυλο ξεκινώντας από τον αντίχειρα) ενός άνδρα που απεικονίζονταν σε κάποιον από τους πίνακες του Mengs ήταν μακρύτερος από τον παράμεσο (το τέταρτο δάχτυλο ή αλλιώς το δάχτυλο της βέρας).

Ο Mengs προσπάθησε να δικαιολογήσει τον πίνακα του δείχνοντας στον Casanova ότι ο δείκτης του δικού του χεριού ήταν μεγαλύτερος από τον παράμεσο του. Ο Casanova πάλι του έδειξε τα δικά του δάχτυλα στα οποία ο παράμεσος ήταν μεγαλύτερος από τον δείκτη υποστηρίζοντας ότι αυτός ήταν ο κανόνας για τους περισσότερους άνδρες.

Για να το εξακριβώσουν κάλεσαν τους υπηρέτες τους για να κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις και όπως φάνηκε ο Casanova είχε τελικά δίκαιο. Ο καθηγητής ψυχολογίας JohnManning λοιπόν αποφάσισε να μελετήσει πιο συστηματικά αυτές τις αναλογίες διαιρώντας τον δείκτη (2ο δάχτυλο) με τον παράμεσο (4ο δάχτυλο).

Ο λόγος λοιπόν αυτός (2ος / 4ος) θα είναι ίσος με 1 αν τα δύο δάχτυλα είναι ίσα, θα είναι μικρότερος του 1 αν ο δείκτης (2ος) είναι μικρότερος του παράμεσου (4ου) και μεγαλύτερος του 1 αν ο δείκτης είναι μεγαλύτερος του παράμεσου.

Η έρευνα έδειξε λοιπόν ότι ο λόγος των δύο αυτών δακτύλων είναι κατά μέσο όρο 0.98 για τους άνδρες και 1.00 για τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει λοιπόν κατά μέσο όρο ότι ο δείκτης στους άνδρες είναι μικρότερος από τον παράμεσο ενώ στις γυναίκες τα δύο αυτά δάχτυλα τείνουν να είναι ίσα σε μήκος. Γιατί συμβαίνει αυτό;  

Σύμφωνα με τον Manning αυτό έχει να κάνει με τα επίπεδα τεστοστερόνης στην κοιλιά της μάνας μας τα οποία αρχίζουν να αυξάνουν κατά πολύ από την 6η βδομάδα της κύησης και μετά για τα αγόρια ενώ τα έμβρυα που έρχονται σε επαφή με μικρότερες ποσότητες τεστοστερόνης αναπτύσσονται ως κορίτσια.

Έτσι λοιπόν, όπως υποστηρίζει ο Manning, όσο μικρότερος του 1 είναι ο λόγος 2ου/4ου δακτύλου τόσο περισσότερο ανδρικά χαρακτηριστικά, φυσικά και ψυχολογικά, θα διαθέτει κάποιος.

Η θεωρία αυτή έχει δεχτεί πολλές κριτικές αλλά οι οπαδοί της υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της. Έρευνες έχουν δείξει λοιπόν ότι άνδρες με χαμηλό λόγο (2ου/4ου) ήταν σε θέση να σηκώσουν περισσότερα κιλά, να τρέξουν γρηγορότερα τα 100, 800 και 1500 μέτρα. Από ψυχολογικής άποψης ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει ότι οι άνδρες τείνουν να είναι καλύτεροι από τις γυναίκες όσον αφορά την νοητική επεξεργασία πληροφοριών που αφορούν τον χώρο (εξηγώντας ίσως με αυτόν τον τρόπο την δυσκολία πολλών γυναικών με τον προσανατολισμό και την μειωμένη ικανότητα τους να διαβάζουν χάρτες).

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι γυναίκες των οποίων ο λόγος 2ου /4ου είναι σχετικά μικρός τείνουν να έχουν περισσότερο ανδρικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά όπως το να παίρνουν ρίσκα και να είναι πιο δυναμικές.

Ο καθηγητής ψυχολογίας Richard Wiseman από το πανεπιστήμιο του Hertfordshire (τον οποίο συνήθιζα να βλέπω κάθε μεσημέρι σχεδόν στο εστιατόριο του πανεπιστημίου όταν έκανα εκεί το διδακτορικό μου) είχε την φαεινή ιδέα να μετρήσει τον λόγο 2ου/4ου των πιο διάσημων σταρ του Hollywood!

Πώς;  Όπως όλοι μας ξέρουμε οι διάσημοι ηθοποιοί, όπως ο JohnTravolta, Paul Newman, JohnnyDepp κτλ., έχουν αφήσει τα αποτυπώματα των χεριών τους στην Hollywood Boulevard!   Λόγω του ότι ο καθηγητής Wiseman ήταν στο Λονδίνο και δεν μπορούσε να το κάνει ο ίδιος έβαλε έναν φίλο του από το Los Angeles να μαζέψει αυτός τα στοιχεία για εκείνον. Εν συντομία, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ενώ ο μέσος όρος του λόγου 2ου /4ου των ανδρών είναι 0.98, ο μέσος όρος του λόγου για τους διάσημους ηθοποιούς ήταν 0.96 υποδεικνύοντας έτσι ότι η πολλή τεστοστερόνη έχει κάτι να κάνει με την επιτυχία τους.

Αντίθετα ο μέσος όρος των κωμικών ηθοποιών, όπως των Peter Sellers, Bob Hope, Robin Williams, ήταν 1.01! Μήπως αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να είσαι καλός κωμικός πρέπει να βρίσκεσαι σε επαφή με την θηλυκή σου πλευρά; Η έρευνα είναι ακόμη στα αρχικά της στάδια γι’ αυτό δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά αλλά ενδέχεται ότι στο μέλλον θα μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος έχει το Χ-factor κοιτώντας απλά τα χέρια του!

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πατρίδα της Κομοτηνής στις 30 Δεκεμβρίου 2010