• By-the-LakeFacebook-Profile-Timeline-Cover.jpg
  • child-girl-lying-on-plank-cute-looks-golden-hair-facebook-cover.jpg`
  • nature_facebook_covers.jpg
  • watermarked_cover.png

Θεραπευτική παρουσία

Το να είμαστε γνήσια βοηθητικοί ως προς τους άλλους δεν έχει να κάνει τόσο με το τι ‘κάνουμε’ στους άλλους αλλά περισσότερο με την ίδια την παρουσία μας όταν ο άλλος βρίσκεται σε συναισθηματική κρίση. Πολύ συχνά τα πράγματα που κάνουμε για να ‘βοηθήσουμε’ σκοπεύουν στο να πείσουμε τον άλλον να ευθυγραμμιστεί με τις δικές μας προσδοκίες. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε με πολλούς τρόπους, παρέχοντας συμβουλές, ηθική καθοδήγηση, ιδέες, τόνωση του ηθικού, κτλ.

Πολλές φορές προσπαθούμε να πείσουμε με επιχειρήματα τον άλλον ότι δεν θα πρέπει να νιώθει άσχημα. Πολύ συχνά επίσης καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε ακόμη και βία, πάντα ‘για το καλό του άλλου’, όταν βλέπουμε ότι τίποτα δεν φαίνεται να βοηθάει. Λεκτική βία, σωματική βία, ακόμη και ιατρική βία όταν εξαναγκάζουμε το άτομο σε θεραπείες τις οποίες δεν αποδέχεται ή ακόμη σε περιπτώσεις χορήγησης υπερβολικών δόσεων ή αριθμού φαρμάκων.  

Η θεραπευτική παρουσία, αντίθετα, επικεντρώνεται περισσότερο στον εαυτό μας παρά στο άτομο το οποίο πρόκειται να βοηθήσουμε. Όταν δημιουργούμε θεραπευτική παρουσία δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε τον άλλον αλλά τον εαυτό μας στην σχέση μας με τον άλλον. Βρίσκουμε μέσα μας τα εσωτερικά εφόδια τα οποία απευθύνονται άμεσα στις ψυχικές και πνευματικές ανάγκες του άλλου και τον ενδυναμώνουν.

Αν και η θεραπευτική παρουσία είναι βασική σε κάθε είδους σχέσης αποκτά ωστόσο εξαιρετική σημασία και γίνεται αναγκαία στα λεγόμενα ‘ψυχολογικά επείγοντα’, σε περιπτώσεις ακραίας συναισθηματικής σύγχυσης και αβεβαιότητας. Μέρος της θεραπευτικής παρουσίας είναι η αναγνώριση των προσωπικών μας περιορισμών και αδυναμιών. Απαιτεί υπομονή με τον εαυτό μας και με τον άλλον και αναγνωρίζει ότι ο πόνος και η απόγνωση είναι μέρος της ζωής.

Προκειμένου να αναπτύξουμε θεραπευτική παρουσία θα πρέπει, πάνω απ’ όλα, να δώσουμε προσοχή στο πως αντιδράει ο άλλος απέναντι μας. Αντί να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτό που έχουμε να προσφέρουμε θα πρέπει να εστιάζουμε στο πως οι άλλοι αντιδρούν σε αυτό που προσφέρουμε. Θα πρέπει να φροντίζουμε για τα συναισθήματα των άλλων όσο και για τα δικά μας.

Σε αντίθεση με το λεγόμενο ‘χάρισμα’, το οποίο δίνει την εντύπωση μιας άψογης δύναμης και δημιουργεί οπαδούς και μαθητές, η θεραπευτική παρουσία συμπεριλαμβάνει τον άλλον σε μια ισότιμη σχέση μέσα στην οποία νιώθει ότι φροντίζεται και ενδυναμώνεται εντός της δική του προσωπικής ανάπτυξης. Τόσο ο θεραπευτής όσο και ο θεραπευμένος θα πρέπει να έχουν πάντα υπόψη ότι η θεραπεία είναι μια αμοιβαία διαδικασία η οποία απαιτεί προσπάθεια και από τα δύο μέρη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα της Κομοτηνής στις 28 Μαιου 2015