• By-the-LakeFacebook-Profile-Timeline-Cover.jpg
  • child-girl-lying-on-plank-cute-looks-golden-hair-facebook-cover.jpg`
  • nature_facebook_covers.jpg
  • watermarked_cover.png

Θεραπεία σε δόσεις: 12η δόση (ή αλλιώς, ο χάρτης δεν είναι η περιοχή)

 

 

Την περασμένη Πέμπτη είδαμε την σημασία που έχει το να προχωράμε στην ζωή μας με βάση τις προσωπικές μας αξίες. Είναι φυσικά απαραίτητο να καταλάβουμε πρώτα ποιες είναι οι αξίες μας και η κατεύθυνση που θέλουμε να ακολουθήσουμε στην ζωή μας αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη.

Αν γνωρίζουμε που θέλουμε να πάμε αλλά δεν αρχίσουμε να περπατάμε προς αυτήν την κατεύθυνση η γνώση από μόνη της δεν θα μας βοηθήσει και πολύ. Για να κάνουμε την διαφορά στην ζωή μας λοιπόν είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε!

Επειδή η ζωή είναι μια διαδικασία τα πράγματα συμβαίνουν βήμα προς βήμα. Γι’ αυτόν τον λόγο από την στιγμή που καταλάβουμε τι θέλουμε από την ζωή μας είναι καλό να ορίσουμε πια βήματα χρειάζεται να κάνουμε για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Για να κάνουμε κάτι τέτοιο είναι καλό να σημειώσουμε αυτό που θα κάνουμε στην πράξη.

Καταρχήν πρέπει να προσέξουμε να μην είμαστε ασαφείς (π.χ. «να τα πάω καλύτερα») και να μην σημειώνουμε πράγματα πάνω στα οποία δεν μπορούμε να έχουμε άμεσο έλεγχο (π.χ. «να νιώσω καλύτερα»). Αντί αυτού θα πρέπει να σημειώνουμε μια συγκεκριμένη πράξη η οποία έχει μια αρχή και ένα τέλος, μια συγκεκριμένη μορφή και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Για παράδειγμα, «να κάνω φιλίες» δεν είναι μια συγκεκριμένη πράξη. «Να τηλεφωνήσω ένα φίλο» είναι καλύτερο αλλά πάλι κάπως αόριστο. «Να καλέσω τον Νίκο» είναι το καλύτερο. Έχει αρχή και τέλος, συγκεκριμένη μορφή και συγκεκριμένο πλαίσιο.

Δυστυχώς θα υπάρχουν εμπόδια και αυτά θα έχουν την μορφή των εμπειριών τις οποίες προσπαθούμε να αποφύγουμε ή θα έχουν την μορφή των σκέψεων οι οποίες έχουν προσκολληθεί σε αυτές τις εμπειρίες. Σκεφτείτε αυτήν την στιγμή αυτό που θα θέλατε να κάνετε καθώς και τους ψυχολογικούς φραγμούς που νομίζετε ότι θα αντιμετωπίζατε στην πορεία.

Παρατηρήστε σκέψεις, συναισθήματα, σωματικές αισθήσεις, μνήμες ή παρορμήσεις που σας έρχονται. Αν ξαφνικά αρχίζετε να σκέφτεστε ότι « έλα μωρέ δεν με ενδιαφέρει πλέον αυτό» ή αν ξαφνικά νιώσετε ότι πεινάτε ή ότι θέλετε να πάτε τουαλέτα, αυτό είναι ύποπτο!

Η αποφυγή έχει πολλά πρόσωπα! Προσοχή όμως, αυτό που καλούμαστε να κάνουμε δεν είναι να «ξεπεράσουμε» ή να «αποφύγουμε» τα εμπόδια. Το θέμα είναι να δράσουμε με τα εμπόδια!

Προσοχή! Το μυαλό μας θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι οι στρατηγικές που επιλέξαμε υποτίθεται ότι θα μας απαλλάξουν από τα εμπόδια μας. Αυτό είναι απίθανο. Ο σκοπός των στρατηγικών μας δεν είναι να μας απαλλάξουν από τα εμπόδια μας. Σκοπός τους είναι να μας κάνουν να τα συνειδητοποιήσουμε, να τα αναγνωρίσουμε και στην συνέχεια να μάθουμε να ενεργούμε με αυτά.

Με αυτή την έννοια λοιπόν όταν κάνουμε ενέργειες (π.χ. ψυχοθεραπεία) για να απαλλαγούμε από τα προβλήματα μας δεν θα πρέπει να λέμε στον εαυτό μας ότι θα σταματήσω να ενεργώ προς την κατεύθυνση που θέλω στην ζωή μου μέχρι να γίνω καλά και να ξεπεράσω όλα μου τα προβλήματα και τις δυσκολίες.

Αντίθετα θα πρέπει να λέμε στον εαυτό μας ότι θα μάθω να ενεργώ «με τα προβλήματα» και τα εμπόδια που έχω στην ζωή μου. Η λέξη κλειδί εδώ είναι το ρήμα «ενεργώ». Όσο καλή και να είναι η ψυχοθεραπεία μας δεν θα δούμε σημαντικά αποτελέσματα αν δεν αρχίσουμε να ενεργούμε «με τα προβλήματα μας» προς την κατεύθυνση που θέλουμε και δίνει νόημα στην ζωή μας.

Η ψυχοθεραπεία προσφέρει το πλαίσιο του χώρου, του χρόνου, και της περίσκεψης που θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε την πορεία μας στον χάρτη. Για να έχουμε αποτελέσματα όμως θα πρέπει να φορέσουμε τις μπότες μας, να πάρουμε το σακίδιο στην πλάτη μας και να αρχίσουμε να περπατάμε με την πυξίδα στο χέρι!

Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίζουμε συνεχώς στον εαυτό μας ότι ο χάρτης που σχεδιάσαμε δεν είναι η περιοχή την οποία απεικονίζει και ότι για να φτάσουμε στην περιοχή που σχεδιάσαμε με μολύβι και χαρτί θα πρέπει να βγούμε εκεί έξω και να αρχίσουμε το περπάτημα!      

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πατρίδα της Κομοτηνής στις 29 Ιουλίου 2011.