• By-the-LakeFacebook-Profile-Timeline-Cover.jpg
  • child-girl-lying-on-plank-cute-looks-golden-hair-facebook-cover.jpg`
  • nature_facebook_covers.jpg
  • watermarked_cover.png

Τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε για να στηρίξουμε τον άνθρωπο μας που πάσχει από ‘σχεδόν ανορεξία’

Κάνουμε: Μαθαίνουμε για τις διατροφικές διαταραχές, κατανοούμε ότι τα συμπτώματα δεν είναι προϊόν προσωπικής θέλησης.

Δεν κάνουμε: Κατηγορούμε τον εαυτό μας για τα διατροφικά προβλήματα του ανθρώπου μας.

Κάνουμε: Εκφράζουμε το ενδιαφέρον μας και ρωτάμε τον άνθρωπο μας πως μπορούμε να βοηθήσουμε.

Δεν κάνουμε: Απλά αγνοούμε το διατροφικό πρόβλημα ελπίζοντας ότι θα φύγει από μόνο του.

Κάνουμε: Είμαστε ευθύς δείχνοντας όμως συμπάθεια και κατανόηση, ρωτάμε τον άνθρωπο μας αν έχει τους δικού του-της λόγους να θέλει να αλλάξει.

Δεν κάνουμε:  Είμαστε επικριτικοί, εχθρικοί. Αυτό απλά θα δώσει στον άνθρωπο μας ευκαιρίες για να αρχίσει να παράγει επιχειρήματα με τα οποία θα υποστηρίζει γιατί δεν θα πρέπει να αλλάξει.

Κάνουμε: Ενθαρρύνουμε τον άνθρωπο μας να αναζητήσει την βοήθεια ειδικού, αν χρειάζεται, και τον συνοδεύουμε στις συναντήσεις αν μας το ζητήσει ο θεραπευτής.

Δεν κάνουμε: ‘Συνεργαζόμαστε’ με την διατροφική διαταραχή (όπως π.χ. με το να ετοιμάζουμε ‘διαιτητικά’ γεύματα ή να αναλαμβάνουμε ευθύνες για τον άνθρωπος μας, τα οποία θα έχουν σαν αποτέλεσμα να ενδυναμώσουν την διαταραχή)

Κάνουμε: Κάνουμε τον άνθρωπο μας να καταλάβει ότι πιστεύουμε ότι νιώθει χοντρός-ή ή ότι πιστεύουμε ότι νιώθει ότι έχει φάει πάρα πολύ, αλλά ότι εσείς δεν συμφωνείται με αυτό.

Δεν κάνουμε: Να προσπαθούμε να κάνουμε τον άνθρωπο μας να σταματήσει την διατροφική του διαταραχή χρησιμοποιώντας λογική, ή να νιώθουμε άσχημα γιατί δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ολοκληρωτικά το πρόβλημα.

Κάνουμε: Με τρόπο δείχνουμε στον άνθρωπο μας ότι δεν βοηθάει το να μπλέκεται σε καυγάδες και διαξιφισμούς για το βάρος και την σιλουέτα και στην συνέχεια προσπαθούμε να αλλάξουμε θέμα.

Δεν κάνουμε: Να ξεχάσουμε την προσωπική μας φροντίδα. Χρειάζεται να φροντίζουμε τον εαυτό μας προκειμένου να μπορούμε να διατηρήσουμε την ηρεμία και την στοργή που είναι απαραίτητα για την φροντίδα του ανθρώπου μας.

Κάνουμε: Βρίσκουμε στήριξη για τον εαυτό μας, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής βοήθειας αν είναι απαραίτητο. Γινόμαστε οι ίδιοι πρότυπα με το να αποφεύγουμε δίαιτες και συζητήσεις για κιλά, βάρος, και σιλουέτα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα της Κομοτηνής στις 6 Μαρτίου 2014.